Veelgestelde vragen
Ontdek meer over warmtepompen en krijg antwoorden op veel gestelde vragen. Onze veel gestelde vragen sectie is zorgvuldig samengesteld om essentiële vragen te beantwoorden die vaak opkomen bij het overwegen van de aanschaf van een warmtepomp. Of je nu vragen hebt over de werking, installatie, voordelen of geluidskwesties, de meeste antwoorden zijn hier te vinden! Als je een specifieke vraag hebt die niet wordt beantwoord, neem dan gerust contact met ons op via telefoon of het contactformulier voor een persoonlijk antwoord.
Warmtepompen
De warmtepompen van dVes zijn lucht/water monoblocks. Dit houdt in dat de warmtepomp alleen bestaat uit een buitenunit. Hierin zitten alle componenten verwerkt: compressor, condensor, expansieventiel, verdamper, enzovoort.
In deze buitenunit circuleert een koudemiddel in een gesloten circuit. Door deze circulatie haalt de warmtepomp warmte uit de buitenlucht en zet deze om in bruikbare energie. De warmtepomp geeft deze energie via de condensor af aan de cv-leiding die vanaf de buitenunit naar het verwarmingssysteem in je woning loopt.
Onze warmtepompen kunnen zowel hybride als full-electric worden toegepast en zijn daarmee future proof.
Omdat onze warmtepompen monoblocks zijn, hoeven er bij de installatie geen koeltechnische handelingen worden uitgevoerd.
Dit betekent dat er geen gecertificeerd installateur nodig is en het aansluiten prima zelf te doen is.
Hiervoor zijn duidelijke aansluitschema’s beschikbaar en staan wij paraat om je te helpen tijdens dit proces.
Nadat het systeem is aangesloten kunnen wij het in bedrijf stellen. Hierbij wordt het systeem geïnspecteerd, gekeurd en worden alle parameters juist ingesteld, zodat het systeem zo efficiënt mogelijk werkt. Door gebruik te maken van inbedrijfstelling kun je subsidie aanvragen.
Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.
Het vermogen van een warmtepomp is van belang voor een efficiënte werking.
Wij kunnen het benodigd vermogen bepalen door een warmteverliesberekening te maken, neem hiervoor contact met ons op.
Daarnaast is het mogelijk om onderstaande stappen te volgen om het benodigde vermogen te berekenen:
- Neem het gemiddeld jaarverbruik aan gas.
- Verminder dit getal met je gasverbruik voor koken, tapwater (douchen, afwas):
– Op basis van gemiddeld gebruik: koken = 55 m3 gas per jaar. Douchen/bad = 100m3 gas per jaar per bewoner OF
– Op basis van verbruik in maanden dat geen verwarming wordt gebruik. Pak het verbruik van gas in de maanden juli of augustus (waarin je niet op vakantie bent). Dát verbruik x 12 is een goede indicatie voor het gasverbruik anders dan voor verwarming. - Vermenigvuldig dit met onderstaande factor om m3 gas om te rekenen naar kWh warmte:
– Heb je een HR CV ketel van 10 jaar of jonger: factor 9,3
– Heb je een VR ketel of een HR ouder dan 10 jaar: factor 9,0 - Deel dit door het aantal ‘vollasturen’ op basis van het bouwjaar van de woning en of je wél of geen warmteterugwinning (WTW) heeft.
De uitkomst is het vermogen dat een all-electric warmtepomp moet leveren om aan de warmtebehoefte te voldoen.
1800 – 1995 : 1750
1995 – 1999 : 1700
2000 – 2010 : 1650
2011 – 2015 : 1550 (mét WTW 1350)
2015 – 2021 : 1500 (mét WTW 1200)
2021 – 2023 : 1300 (mét WTW 1000)
Voorbeeld – woning met jaarverbruik gas 2000 m3, 4 bewoners, koken op gas, bouwjaar woning 1985 met een HR CV-ketel 5 van jaar oud:
Gemiddeld verbruik: 2000 m3 gas
– 400 m3 (4 bewoners á 100 m3)
– 55 m3 (koken)
= 1545 m3 voor verwarmen
1545 x factor 9,3 (ketel < 10 jaar)
= 14.368 kWh warmte
14.368 / 1750 (vollasturen woning < 1995)
= 8,2 kW benodigd vermogen voor all-electric warmtepomp
Bron: Deze methode is ontwikkeld door de ISSO. De ISSO levert vakkennis aan professionals en deze berekeningsmethode is ontwikkeld samen met alle grote warmtepompleveranciers en is mede gefinancierd door de Rijksoverheid (RVO), Techniek Nederland en Wij Techniek.
Als de warmtepomp ook voor de warmwater voorziening wordt ingezet, is er altijd een boiler nodig. Wij leveren deze doorgaans in volumes van 150 of 300 L. Deze vaten zijn goed geïsoleerd en gemaakt van RVS, dit staat garant voor een lange levensduur.
Een buffervat is niet altijd nodig. Als de installatie bijvoorbeeld voornamelijk uit vloerverwarming bestaat, kan het zijn dat er voldoende inhoud in de vloer zit om een buffervat overbodig te maken. Dit maakt het systeem eenvoudiger en goedkoper. Zoals aangegeven is dit erg afhankelijk van de toepassing, voor meer informatie en advies kun je gerust contact met ons opnemen!
Het stroomverbruik van een warmtepomp wordt bepaald door de zogenaamde huishoudelijke warmtevraag en het rendement van de warmtepomp. Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in een getal dat COP wordt genoemd. Om het exacte verbruik van een warmtepomp te bepalen, moet je de antwoorden op twee vragen weten: Hoeveel energie is er nodig om uw huis te verwarmen, te verwarmen en te koelen?Hoe efficiënt kan een warmtepomp warmte uit de omgeving omzetten in nuttige warmte en uw huis (mogelijk) actief koelen?
1. Warmtebehoefte
Het antwoord op de eerste vraag hangt vooral af van de zogenaamde verwarmingsbehoefte van de woning. Warmtevraag wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder: de grootte van je huis, isolatieniveau van je woning, aantal mensen in het huishouden en de gewenste hoeveelheid warm water. Een grote, matig geïsoleerde woning zal uiteraard hogere thermische eisen stellen dan een kleine, goed geïsoleerde woning. En mensen die elke dag lang baden, gebruiken meer warm water dan mensen die ‘s ochtends slechts kort douchen.
2. Stroomverbruik en efficiëntie van de warmtepomp
Het rendement van alle warmtepompen wordt uitgedrukt in een getal dat COP wordt genoemd. Hoe hoger de COP, hoe minder elektriciteit de warmtepomp gebruikt om een bepaalde hoeveelheid warmte te leveren. Als een warmtepomp bijvoorbeeld 1 kWh elektrische energie nodig heeft om 5 kWh nuttige warmte te leveren, is de COP 5/1 = 5,0. In dit voorbeeld levert 1 kWh elektrische energie 4 kWh (gratis) energie op uit de omgeving. Dankzij dit principe kunnen warmtepompen een rendement tot 500% behalen. Met COP kunt u eenvoudig het rendement van verschillende warmtepompen vergelijken. Voor meer informatie over COP en SCOP (seizoensrendementen over het hele jaar) kun je contact met ons opnemen.
R290 is een koelmiddel gemaakt van propaan en isododecaan en is een alternatieve oplossing voor traditionele koelmiddelen zoals R32.
Warmtepompen die R-290 gebruiken, worden als milieuvriendelijker beschouwd dan warmtepompen die andere koelmiddelen gebruiken. Dit komt omdat R290 een lager GWP heeft dan andere koelmiddelen, waardoor het minder impact heeft op het milieu.
Bovendien is R290 minder giftig en minder brandbaar, waardoor het veiliger is dan andere koelmiddelen. Dit betekent dat warmtepompen die gebruik maken van R290 veilig zijn voor zowel installateurs als gebruikers. Warmtepompen met R-290 zijn een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een efficiënte en milieuvriendelijke oplossing voor verwarming en warm water. Bovendien draagt het bij aan een milieuvriendelijker milieu en bespaart het veel energiekosten.
Naast bovenstaande voordelen geeft R290 ook de mogelijkheid om op hogere temperaturen te kunnen verwarmen, namelijk tot wel 75 graden Celsius!
Al onze warmtepompen zijn compleet uitgerust en kunnen dus ook koelen!
De kosten voor een PowerWorld warmtepompsysteem zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals de te verwarmen oppervlakte, de isolatiegraad van de woning, de opstelling – all electric of all electric ready – en het type verwarmingssysteem. Doorgaans is een krachtigere warmtepomp duurder dan een model met minder vermogen. Het gebruik van een warmtepomp kan echter leiden tot aanzienlijk lagere maandelijkse energiekosten, wat het een waardevolle investering maakt.
Onze PowerWorld R290 monoblocks zijn verkrijgbaar vanaf €1.995, na aftrek van de ISDE-subsidie, inclusief BTW. Deze optie is ideaal voor doe-het-zelvers die zelf de installatie willen uitvoeren. Met ondersteuning van dVes is de installatie prima zelf uit te voeren, met als groot voordeel dat de investeringskosten laag blijven, resulterend in een korte terugverdientijd.
We bieden modellen aan in verschillende vermogens – 8 kW, 12 kW, 15 kW of 22 kW – afgestemd op jouw specifieke behoeften en toekomstplannen.
Hoewel een all-electric (ready) warmtepomp vele voordelen biedt, zijn er ook enkele overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden. Het is belangrijk om te weten dat de nieuwe generatie R290 warmtepompen, net als de traditionele CV-installatie, een watertemperatuur van 75°C kunnen bereiken, waardoor enkele van de hier genoemde nadelen minder relevant zijn:
Investering bij aanschaf: De initiële kosten voor een all-electric (ready) warmtepomp kunnen hoger zijn dan bij traditionele verwarmingssystemen.
Opwarming gaat geleidelijk op een lagere temperatuur, duurt daardoor langer: All-electric (ready) warmtepompen leveren warmte op een lagere temperatuur, wat betekent dat het langer kan duren voordat je huis op de gewenste temperatuur is. Onze nieuwe generatie warmtepompen verwarmen echter tot 75°C, wat betekent dat de warmtepomp dezelfde warmte kan leveren als een CV-installatie.
Elektraverbruik stijgt: Hoewel een all-electric (ready) warmtepomp energiezuinig is, kan het leiden tot een toename van je elektriciteitsverbruik, vooral tijdens koudere periodes.
Warmtepomp neemt buiten ruimte in beslag: De buitenunit van de warmtepomp vereist ruimte op je terrein, wat belangrijk is om bij de plaatsing te overwegen. Deze buitenunit kun je op de schuur, een balkon, een plat dak of aan de gevel monteren.
Geluid op 1 meter afstand – 47 dB: Ondanks het streven naar stilte, kan een all-electric (ready) warmtepomp nog steeds een bepaald geluidsniveau produceren dat waarneembaar kan zijn. Hou daar rekening mee bij de keuze van de plaatsing van de pomp.
Extra ruimte nodig: Om een all-electric (ready) warmtepomp te installeren, is er in sommige situaties meer ruimte nodig dan bij alleen een CV-ketel.
Uitbreiding van woning vereist extra capaciteit van de warmtepomp: Als je overweegt je woning uit te breiden of later overstapt naar een volledig elektrische warmtepomp, moet je ervoor zorgen dat de warmtepomp voldoende capaciteit heeft om het extra oppervlak te verwarmen.
Goede isolatie essentieel: Een goed geïsoleerd huis zorgt ervoor dat een warmtepomp met lagere watertemperaturen kan werken en meer energie bespaart.
Vloerverwarming wordt aangeraden: Omdat de warmtepomp de woning het meeste efficiënt op lagere temperatuur verwarmt, is het niet altijd mogelijk om de traditionele radiatoren te behouden. Lage temperatuurverwarming (vaak vloerverwarming) is zeer geschikt om de woning te verwarmen op lagere temperatuur.
Hoewel deze aspecten enige overweging vereisen, is het belangrijk om te onthouden dat de nadelen van een all-electric (ready) warmtepomp vaak afhankelijk zijn van je persoonlijke situatie en prioriteiten. Uiteraard kunnen wij hierin ondersteunen en (vrijblijvend) een passend advies uitbrengen.
Garantie
Bij ons ontvang je standaard 3 jaar garantie op alle warmtepompen. Op buffervaten, boilervaten en accesoires zitten 2 jaar garantie.